Verhalenateliers

Achter ieder mens schuilt een rijkdom aan verhalen.
In pop-up Verhalenateliers op verschillende plekken in de stad gaan we met uiteenlopende groepen Rotterdammers op zoek naar de subjectieve betekenis van ‘geluk’.

Een omvangrijk begrip gekoppeld aan heel persoonlijke momenten en ervaringen, kleine gebruiken en opmerkelijke details.

Verhalenatelier 1

Map of happiness

Verhalenatelier 1

Gelukkig worden. Gelukkig zijn. Gelukkig blijven. Het is een universeel verlangen dat de hele wereld bezighoudt. Zo geven de Verenigde Naties samen een World Happiness Report uit, staat in het kleine bergstaatje Bhutan het Bruto Nationaal Geluk boven het Bruto Nationaal Product en zijn er tal van wetenschappelijke studies, geluksprofessoren, lifecoaches en handboeken die ons bijstaan in de universele zoektocht naar geluk.

Maar wat is geluk? Waar vind je het? En welke factoren spelen een rol?
Bestaat er naast collectief geluk ook individueel en bijzonder subjectief geluk?

In een poging het geluk te doorgronden, brachten deelnemers in deze eerste editie van het Verhalenatelier hun eigen opvatting van geluk in kaart. Een afbeelding van het heelal en de dierenriem, een plattegrond van het Londense metrostelsel, een wereldkaart, het portret van een jonge prinses en een zwoegende zakkendrager dienden als ondergrond voor de persoonlijke verkenning.

Verdwaal hier in allerlei verschillende ‘maps of happiness’. In de (geluks)legenda vind je bijzondere filosofische eenheden zoals tijd, ruimte en afstand, maar bijvoorbeeld ook de ontzaglijke weg naar geluk door de verzengende hitte van de woestijn…