Project informatie

‘You win some, you lose some’ is een verhalenproject waarin Rotterdammers op zoek gaan naar ‘de maakbaarheid van het geluk’.

Het resultaat? Een rondreizende verhalenmachine en webplatform die verborgen verhalen en unieke inzichten van Rotterdammers (uit de marge) bundelt en aan de stad laat horen.

9_1.15-02-lp2-7_klein

Maakbaarheid van het geluk

De maatschappelijke verwachting anno 2013 is dat iedereen zelfredzaam, succesvol en gelukkig is. Maar hoe maakbaar is het geluk? En hoe verhoudt de maakbaarheid van het geluk zich tot de loop der dingen, de spelingen van het lot? Hoe behoud je je moraal in tijden van onzekerheid of tegenspoed? Hoe ervaar je de stad en het leven wanneer je geen vaste verblijfplaats of status hebt?

In verschillende workshops werken bezoekers van de Pauluskerk, NAS en ViaKunst samen met buurtbewoners, ondernemers en kunstenaars aan de totstandkoming van de verhalenmachine en de website.

De verhalenmachine is een speciaal ontworpen fruitautomaat (gokkast) die het publiek verleidt een ruk aan de hendel van de automaat te geven – de automaat knippert, rinkelt en de rollen beginnen te draaien – een kort luisterverhaal start in. En, zoals het leven een gok is, speelt de fruitautomaat de verhalen in een willekeurige volgorde af: you win some, you lose some. De luisteraar wordt keer op keer verrast met een nieuw verhaal, een nieuw inzicht.

Na voltooiing gaat de verhalenmachine gedurende één jaar op openingstournee langs verschillende Rotterdamse instellingen en openbare locaties – van de Schouwburg tot de Albert Heijn. Iedere locatie haakt met een eigen programmering in op het thema ‘de maakbaarheid van het geluk’.

16_1.08-02-lp2-56_klein

CREDITS

Concept verhalenmachine, projectleiding en productie verhalen
Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot – Veldwerk | film + educatie + beleid

Soundscapes verhalen
Jarno van Es

Productie verhalenmachine
Joost ten Bruggencate – Mothership

Elektronisch ontwerp verhalenmachine
Rene Wassenburg – Schrikdraad Elektronisch Ontwerp

Vormgeving en illustraties verhalenmachine
Jelmer Noordeman en Koen Harmsma – Bier en Brood

Ontwerp website en drukwerk
Rens van den Berge

Realisatie website
Alsjeblaft!

Fotografie
Geertje van Achterberg

Projectcommunicatie
Josje Stoel – Cultuurmakers

Assistentie communicatie en locatiebeheer
Pieter Ros

Projectstagiair
Quinten Jansen

Samenwerkingspartners
Pauluskerk Rotterdam, Pauluskerk Nieuwe Grond, Nico Adriaans Stichting, ViaKunst, Vrouwen-inloophuis De Paraplu, Museum Rotterdam, Belvédère Verhalenhuis Rotterdam, Leeszaal West, Nederlands Fotomuseum, Miniworld Rotterdam, Radio Rijnmond, Gemeentearchief Rotterdam, Radar Uitvoering Zorg en Welzijn.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

‘You win some, you lose some’ is een project van Stichting Shoot-n-Share en wordt mede mogelijk gemaakt door: VSBFonds, SKANfonds, Stichting Interkerkelijk Oriëntatie Centrum, Deelgemeente Rotterdam Centrum, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Rotterdam, FondsDBL, Stichting Solidarodam, Haëlla Stichting en G.Ph. Verhagen-Stichting.

1_1.logo1_vsb
2_1.logo3_sr
3_1.logo4_volkskracht
4_1.logo2_skanfonds
5_1.logo5_dbl
6_1.logo6_haella
7_1.logo7_cdr