Dubbelportretten

Verdiep je in een ander en krijg een portret van jezelf! Onze verhalenvertellers maken graag persoonlijk kennis met je. Samen een kop koffie leuten, een museumbezoek of een flink eind hardlopen…

Geen toevallige ontmoeting, maar een bewuste match. Bekijk de portretten van de eerste gelukkige matches en ontdek de overeenkomsten en verschillen.
Of geef je zelf op voor een bijzondere ontmoeting.

Ali en Dorus Ali en Dorus

A CLOSER LOOK

Ali en Dorus

Ali is een verlegen en bescheiden jongen, 30 jaar, nieuwsgierig en slim.
Hij heeft geen mogelijkheid om te studeren in Nederland, dus dook hij in de natuurkundeboeken van de bibliotheek en werd omvergeblazen door de oneindigheid van het heelal en de snelheid van het licht. Waanzinnig complex en onwerkelijk. Recent ontdekte Ali ook zijn liefde voor de Hollandse schilderkunst. De werken van historische schilders en grote meesters kennen volgens Ali eenzelfde complexiteit en oneindig veel details. Hij wil daarom graag eens met een kenner op stap.

Dorus is docent aan de Erasmus School of History, Culture and Communication. Hij schreef een proefschrift over hedendaagse vormen van erfgoed en nieuwe vormen van gemeenschap. Voor zijn PhD bezocht hij musea in de Verenigde Staten en Europa; van autofabrikanten zoals Porsche, musea met post-communistische memorabilia en futuristisch ogende musea voor science fictionfans. Maar de laatste paar jaar heeft Dorus door al dat schrijven en studeren zelf weinig tentoonstellingen bezocht.

Hun ontmoeting in Museum Boijmans van Beuningen begon met een gesprek over de informatiebordjes naast de kunstwerken en het lezen van een schilderij. Veel mensen wandelen eigenlijk door musea, maar kijken niet echt, concludeerden ze. Daarom namen Dorus & Ali zich het kijken voor. Ze volgden de vaste opstelling, begonnen met een bezoek aan ‘van Bosch tot Bruegel’, ontdekten onderweg ‘de pindakaasvloer’ en bleven plakken… één bezoek bleek niet voldoende.